Co zrobić, by nie zwariować?

Z doświadczenia opiekunów.
Natalia87

Co zrobić, by nie zwariować?

Post autor: Natalia87 »

Dobry wieczór,
Po całym dniu "zmagań" i brakiem jakiekolwiek umiejętności radzenia sobie z osobą chorą, trudno jest mi sformułować sensowne pytania i napisać prośbę o wskazówki, czy rady. Mój przypadek, to mieszkanie z 63-letnim ojcem, który cierpi na demencję i bardzo silną nerwicę. Dodam, że jest nieleczony. I mam wrażenie, że stan bardzo szybko się pogarsza. Nie jest zdolny do samodzielnej egzystencji. Nie rozumie podstawowych zachowań. Pamięć krótkotrwała praktycznie nie funkcjonuje. W ciągu 30 sekund zadaje to samo pytanie 5, a nawet więcej razy. Ojciec jest bardzo pobudzony, awanturujący się, ma nieustanne i niekontrolowane wybuchy emocji. Późno zasypia, wcześnie się budzi. Towarzyszą mu ciągłe natręctwa i wszelkie manie. Aktualnie zwozi do domu śmieci. Przegrzebuje śmietniki, kontenery. Zabiera kwiaty z cmentarzy. Mogłabym pisać godzinami. Moim celem nie jest chęć "wygadania się". Potrzebuję wskazówki, co mogę zrobić? Co jest możliwe? Gdzie mogę się udać? Rozumiem, że każdy przypadek jest inny. Mam też świadomość, że proszę o receptę na szczęście. Ale teraz jestem tak pogubiona, że zupełnie nie wiem, jak mogę sobie poradzić.
wigi

Re: Co zrobić, by nie zwariować?

Post autor: wigi »

Dobry wieczór Natalia87
Co możesz zrobić?
Przede wszystkim zdiagnozować Ojca. To podstawa. Proszę wziąć od lekarza POZ skierowanie do neurologa albo do geriatry a najlepiej skierowanie na cito na oddział geriatryczny - tam się nim zajmą kompleksowo.
Ojciec musi być zdiagnozowany i leczony.
CleopatraParker

Jak radzić sobie ze stresem jako opiekun?

Post autor: CleopatraParker »

Jako opiekun osób z demencją często czuję się przytłoczony. Jakie są sprawdzone sposoby na radzenie sobie ze stresem i zapobieganie wypaleniu? Czy są jakieś techniki relaksacyjne lub grupy wsparcia, które moglibyście polecić?
ODPOWIEDZ