Pogaduszki

Temat w którym można porozmawiać o wszystkim, z wszystkimi.
Awatar użytkownika
Joannap

Re: Pogaduszki

Post autor: Joannap »

tak na dobry początek dnia dla przypomnienia - Żebyście nie Zapominali po co człowiek żyje :
http://www.youtube.com/watch?v=oG6pEolAKm8

Ps Wnuczka :lol:
właściwie tę informacje umieściłam na forum - dla potencjalnych ofiarodawców "bezinteresowności" - wiem że trochę to jest z przekąsem :oops: jest napisane , lecz nasze forum bardzo długo było jedynym miejscem w Int. gdzie to Opiekunowie opowiadają, dzielą się praktyczną wiedzą ,
Nie Mamy tu lekarzy specjalistów, aż prosi się aby dołączył do nas psycholog - bo na proste niektóre pytania mógłby szybciej odpowiedzieć doradzić - lecz radzimy sobie po swojemu dłużej sam człowiek dochodzi do odpowiedniego sposobu . lecz jak już załapie to na zawsze..

Z góry przepraszam za kąśliwość nie których moich postów - nie jestem psychologiem i doskonale wiem że bez kłopotu za przeproszeniem każdy może urobić mnie na swoje kopyto ...bo zwyczajnie nie mam umiejętności w rozpoznawaniu - dobrego - złego człowieka . W Internecie można pięknie pisać i zachwalać swoje intencje a w rzeczywistości ma się temat w głębokim poważaniu - odkąd zajmowałam się Mamcią miałam kilka takich sytuacji .. mówi się trudno drugi raz trzeba najpierw porozmawiać a dopiero później działać - Dlatego teraz staram się być ostrożna w tematach udzielania pomocy w temacie Alz, Opiekunowie w zderzeniu z Ludźmi którzy nigdy nie mieli do czynienia z tą chorobą - Z jednej strony fajnie bo ktoś tam zainteresował się tematem ( i w ramach samego uzupełniania wiedzy warto porozmawiać bo może pyta z ciekawości ) lecz z drugiej strony - jak długo to Nasze forum ma pojawiać się i znikać - tylko z powodów technicznych ...bez uprzedzenia użytkowników .
My tu nie piszemy o za przeproszeniem - pogodzie ...

Już wstępnie o tym Rozmawialiśmy - lecz żeby być całkowicie niezależni i żeby była gwarancja na to ze forum znów nie zniknie zwyczajnie musimy wykupić miejsce w Int. (czyli mieć swój własny adres ) - wtedy będzie można
- wprowadzić kopie "starego forum "
Od strony technicznej jestem prawdziwym laikiem i temat zwaliłam (tech.) na kark Tomaszowi - gdy już będzie coś wiadomo to na 100% Tomek, Rafał czy WIgi dadzą znać :lol:

p.s zapomniałam napisać o małym drobiazgu :
w roku 2008 (bo wtedy dowiadywałam się konkretów ) koszt utrzymania ( znaczy wykupienie własnego adresu w internecie-wykupienie miejsca na serwerze) to była kwota 100-150 zł. na pół roku - czyli tak naprawdę mówienie że z powodów technicznych czy finansowych forum było zamykane i to bez ostrzeżenia ..........
Dlatego teraz mam nadzieję że Doprowadzimy tym razem sprawę do końca i będziemy w pełni niezależni ...
Wtedy tematu ja nie dokończyłam , lecz teraz jestem bardziej spokojniejsza i na 100% temat własnego miejsca w internecie dla Naszego forum - dopilnuję - bo kiedyś trudno było pomagać innym gdy samemu było się w rozsypce - teraz ogarniam się więc łatwiej mi idą tego typu sprawy dla innych
Rzeczy rzadko są takimi, jakimi się wydają, śmietanka udaje krem.
W. S. Gilbert
Za większe dobrodziejstwa większej wymaga się wdzięczności. Kogo Bóg wielkimi darami obsypał, ten Bogu wiele oddać musi
św. Ignacy Loyola
wnuczka

Post autor: wnuczka »

To święta prawda, że między chorobą Alzh. w teorii a opiekowaniem się takim chorym jest ogromna przepaść! I tak jak na przykładzie mojej rodzinki, jak się nie zobaczy i nie doświadczy to się nie uwierzy jak wielki jest to ciężar i ile problemów się z tym wiąże.
Awatar użytkownika
Joannap

cześć Wam
Znalazłam płytkę z adresami ( osoby które kiedyś tam pisały do mnie - raz czy dwa ...) czytały Nasze forum ;) no i wysłałam info, że Jesteśmy w innym miejscu ( :D :mrgreen:
W. S. Gilbert
Za większe dobrodziejstwa większej wymaga się wdzięczności. Kogo Bóg wielkimi darami obsypał, ten Bogu wiele oddać musi
św. Ignacy Loyola
Awatar użytkownika
Bona

Post autor: Bona »

No więc powoli.małymi kroczkami ale idziemy do przodu. :lol:
Awatar użytkownika
Joannap

Słuchajcie
:może uda mi się zaangażować w pisanie na forum psychologa ( bo mam kontakt z kilkoma fajnymi osobami - min WSPS - w W-WA I NIE TYLKO)
no i przyszło mi do głowy żeby jedną z tych osób zwyczajnie poprosić o pomoc ... pewnie będzie to na zasadzie że pytanie będzie wisieć jakiś czas bez odpowiedzi lecz może jednak warto o tym pomyśleć (co o tym Sądzicie ???)

P.s. i tu byłaby prośba :
1. temat można właściwie założyć już teraz - bo może ktoś z Nas znajdzie radę ...
2. trzeba będzie ten temat tak umieścić żeby dostęp do treści mieli tylko CI co są zarejestrowani ..
3. Bardzo prosiłabym w razie czego jeśli uda mi się tu kogoś zaangażować (psycholog) aby zadawać pytania w miarę zwięźle - bo nie Każdy chce przecież wylewać wszystko a chciałby wiedzieć co z kretynizmem zrobić i jak ugryźć

Jesteśmy tylko ludźmi i jak każdy mamy uczucia , z którymi nie umiemy sobie sami poradzić bo zwyczajnie nie rozumiemy ich (znaczy chodzi o temat opieki)

Tylko uprzedzam że to troszkę potrwa bo muszę z ewentualnymi "pomocnikami" obgadać sprawę osobiście a na to potrzebny jest czas ...którego mi brakuje
W. S. Gilbert
św. Ignacy Loyola
Awatar użytkownika
Joannap

Mam pomysł :
ponieważ dla wielu z Nas temat strony alzheimer.pl ściąga sen z powiek :shock: może zamiast gdybać co będzie i czy tamta strona wróci ?
Bo Nasze forum jest bardzo "mocno"czytane i osoby które nigdy nie napisały też irytują się - strona alzheimer - treść tam umieszczona- to była praca (zresztę b.dobra) Stowarzyszenia na rzecz osób chorych na Alzh. z Warszawy (obecnie nie wiem czy w ogóle jeszcze są fizycznie i na jakiej ulicy się mieszczą w-wie ale z czasem pewnie to ustalę z racji częstych wizyt w Stolicy .. - kiedyś znaczy chyba w 2010 roku zmienili siedzibę i byli na Emilii Plater W-wa)

Pewnie że to jest prawdziwe i jawne ... że zamknięto tę stronę - mam nadzieje, że z czasem ktoś stuknie się w głowę - zrobi dzień dobroci dla zwierząt - zwyczajnie strona tak jak ZNIKNĘŁA TAK SIĘ POKARZE NA NOWO ...

Lecz do tego czasu musimy jakoś sobie poradzić sami - bo oczywiście podstawą są informacje książkowe - od takich info Wszyscy zaczynamy ...
Więc moja propozycja: może w temacie : http://www.alzheimer-opiekuni.pl/forum/ ... p?f=2&t=17 czyli - o stronce alzheimer.pl wkładajmy linki do stron podobnych ... o podobnej treści lub artykuły pisane przez lekarzy specjalistów . ( bo nie wiem czy Wiecie strona alzheimer.pl była prowadzona przez lekarzy ...- dlatego tam były fajne informacje - jedyny minus to że z rzadka tam ktoś wprowadzał dane ...) :D

co o tym Myślicie ?
W. S. Gilbert
św. Ignacy Loyola
rafal

Post autor: rafal »

Joannap pisze: - zrobi dzień dobroci dla zwierząt - zwyczajnie strona tak jak ZNIKNĘŁA TAK SIĘ POKARZE NA NOWO ...
ja nie mam ochoty być zwierzęciem, a wy chcecie być zwierzętami?
liczmy na siebie
Tomek

Post autor: Tomek »

Opiekuni nie gęsi swoje forum mają ;) i muszą mieć.
Awatar użytkownika
Joannap

Ha no i nareszcie coś mądrego i tak trzymać

Tego typu wypowiedzi świadczą (dla mnie ) o tym że OPIEKUNOWIE UMIEJĄ WALCZYĆ NIE TYLKO O SWOICH BLISKICH :lol:
W. S. Gilbert
św. Ignacy Loyola
Awatar użytkownika
Joannap

cześć Wszystkim
Mam ogromną prośbę ( - piszę tu o tym bo administracyjne tematy są mało czytane ..)
pierwsza to :
nowy temat :" |Formy Dziedziczne - Alzheimer " dlatego to trzeba zrobić bo Alzh. ma zupełnie inny przebieg , jest bardzo dużo różnic - ja osobiście (w 2005- 2006r ) bardzo dużo czytałam - i sporo znalazłam wiedzy na ten temat lecz to są materiały typowo medyczne, dlatego nie za bardzo można byłoby to umieścić na forum bo za wiele łaciny w tekście jest ..i dlatego ciężko się czyta. Poza tym sama teoria to kropla w morzu tak naprawdę Więc trzeba dla tych Opiekunów stworzyć oddzielny temat żeby mogli wszystko znaleźć w jednym miejscu i nie stresowali się szukaniem , zgoda?

druga prośba :
temat : Otępienia innego rodzaju - mogę go założyć ? i opisac ogólnie o co chodzi z całą reszta otępien -bo inne tego typu schorzenia nie maja swojego miejsca w Internecie a Nasze foru jest bardzo dobrym miejscem na tego typu rozmowy - warto o wielu rzeczach wiedziec poza tym część Alz jest często źle diagnozowanych .. może podstawowa wiedza podpowie coś w temacie - Napiszcie czy mogę to zrobić
W. S. Gilbert
św. Ignacy Loyola
ODPOWIEDZ