Babcia z chorobą Alzheimera.
Re: Babcia z chorobą Alzheimera.
Nie chodzi o pieniądze, tylko o to, że skoro "nadaje się" do DPS to ZOL nie jest potrzebny.
To Wasza decyzja. Znacie stan Babci najlepiej. I warunki w tym DPS-ie też.
To Wasza decyzja. Znacie stan Babci najlepiej. I warunki w tym DPS-ie też.
Wigi, a czy DPS jest gorszy niż ZOL? Warunki niby ok, ale teraz zasiałaś ziarno niepewności. Nie wiem, co robić, tym bardziej, że szpital stoi oporem z pomocą nam...
ZOL zapewnia pełną opiekę lekarsko-pielęgniarską i rehabilitację prawie tak samą, jak szpital.
DPS na ogół nie. A w prywatnych DPS-ach to w każdym jest inaczej.
Musisz to dokładnie sprawdzić.
DPS na ogół nie. A w prywatnych DPS-ach to w każdym jest inaczej.
Musisz to dokładnie sprawdzić.
Tak, we wtorek jadę tam na miejsce z mamą, wypytać i popatrzeć. Przed chwilką znalazłam jeszcze jeden bardzo ciekawy paragraf...
'"§ 5. W przypadkach nagłych, wynikających ze zdarzeń losowych i uzasadnionych stanem zdrowia, na wniosek lekarza, o którym mowa w § 2 ust. 1, może być wydane skierowanie do zakładu na czas określony bez zachowania określonego trybu, a przyjęcie do zakładu może nastąpić poza kolejnością."
heh, oczywiście nijak się to ma do rzeczywistości. Już nie wiem, czy jutro do NFZ-u nie dzwonić. Sprawdziłam także, ze w poblizu 70 km nie ma żadnego innego ZOL-u u nas.
'"§ 5. W przypadkach nagłych, wynikających ze zdarzeń losowych i uzasadnionych stanem zdrowia, na wniosek lekarza, o którym mowa w § 2 ust. 1, może być wydane skierowanie do zakładu na czas określony bez zachowania określonego trybu, a przyjęcie do zakładu może nastąpić poza kolejnością."
heh, oczywiście nijak się to ma do rzeczywistości. Już nie wiem, czy jutro do NFZ-u nie dzwonić. Sprawdziłam także, ze w poblizu 70 km nie ma żadnego innego ZOL-u u nas.
Idź do dyrektora szpitala. Przyspieszenie terminu przyjęcia/przyjęcie poza kolejnością w ZOL może załatwić tylko szpital.
No i byłam. I niestety wg obowiązującego rozporządzenia, szpital nie może nic. Dyrektor stwierdził, że jak chce mogę oddać sprawę do sądu, ale nie mam na to siły
Poza tym byłam u prawnika i marne moje szanse. Z drugiej strony, gdy powiedziałam, ze babci nie odbiorę, to stwierdzono, ze oni wtedy wzywają MOPS i MOPS się tym zajmuje - czyli skieruje ją do DPS, gdzie mają miejsce, a nie 12 km, gdzie my byśmy chcieli. Chore to wszystko 
Babcia nadal nic nie je i krztusi się jedzeniem - nie wiem dlaczego... przedtem nie bylo z tym problemow, bo babcia tolerowałą tylko słodki smak. Teraz przy cukrzycy ma totalny zakaz slodyczy,a babcia nam krzyczy, że ją chcą otruć
Poza tym nikt w szpitalu nie ma czasu jej karmić, przełożyć, pomóc poprawić poduszkę (przez operowana rękę trzeba to we 3 osoby i sposobem), wiec nawet nie wiem, czy bym chciała, by babcia tam cały czas była. Totalna znieczulica. Co chwilę odpina sobie temblak, a nawet nie ma pielęgniarki, która by zechciała przyjść (zgłaszamy i słyszymy : "za chwilę" i przez 45 min nikogo nie ma 
Babcia nadal nic nie je i krztusi się jedzeniem - nie wiem dlaczego... przedtem nie bylo z tym problemow, bo babcia tolerowałą tylko słodki smak. Teraz przy cukrzycy ma totalny zakaz slodyczy,a babcia nam krzyczy, że ją chcą otruć
Skoro Babcia ma skierowanie do ZOL to powinni znaleźć ZOL. Ale faktycznie to może być ZOL w odległości nawet 100 km od domu.novelka pisze: Z drugiej strony, gdy powiedziałam, ze babci nie odbiorę, to stwierdzono, ze oni wtedy wzywają MOPS i MOPS się tym zajmuje - czyli skieruje ją do DPS, gdzie mają miejsce, a nie 12 km, gdzie my byśmy chcieli.
Możesz porozmawiać w MOPSie, ale czy to coś da?
Temblak Babci trzeba obwiązać bandażem, żeby go sobie nie mogła odpiąć.novelka pisze: tym nikt w szpitalu nie ma czasu jej karmić, przełożyć, pomóc poprawić poduszkę (przez operowana rękę trzeba to we 3 osoby i sposobem), wiec nawet nie wiem, czy bym chciała, by babcia tam cały czas była. Totalna znieczulica. Co chwilę odpina sobie temblak, a nawet nie ma pielęgniarki, która by zechciała przyjść (zgłaszamy i słyszymy : "za chwilę" i przez 45 min nikogo nie ma
Co do karmienia osób leżących w szpitalach to z reguły jest z tym problem. My też biegaliśmy 3 x dziennie do szpitala, by karmić.
W cukrzycy można słodzić pokarmy np. ksylitolem albo stewią. To naturalne sunstancje słodzące i są bezpieczne w przeciwieństwie do innych sztucznych słodzików.
Mama była, to nic to nie dało. Stwierdzili, ze oni mogą sprawę oddać do sądu o alimenty i koniec pieśni. Pani w ogóle nie słuchała tego, co niej mówiono - recytowała jaką formułkę z pamięci
Więc raczej guzik to da.
Wigi, miała bandaż. I sobie go odwiązała. Ten temblak jest dla mnie tak skomplikowany, ze nie wiem, jak ona to robi. To taka kamizelka z temblakiem. Pani na oddziale mówiła, że dla Ludzi z Alzheimerem nie jest przeszkoda nawet gips, bo potrafią sobie wydrapać go. I dla mojej babci, jak widać nie ma rzeczy niemożliwych
Widzisz, gdyby nie to, ze rodzice w pracy do 19tej, a ja sama z małą córką, pewnie ktoś by ją też próbował karmić,a tak zostaje nam podanie kolacji przez 1,5 h wieczorem.
Co do słodzenia, wiem, czym słodzić (tata ma cukrzycę), ale babcia chce placka/tortu/paczka/cukierka (to uwielbiała przez pół życia i nagle nie wolno), reszta jest zatruta. No nie możemy jej sosów dosładzać i zup... Jogurt naturalny dosłodzony bleee, serek homo naturalny bleee, chleb zatruty, obiady "chcą ją otruć", sił nam braknie
No i to krztuszenie się....
Wigi, miała bandaż. I sobie go odwiązała. Ten temblak jest dla mnie tak skomplikowany, ze nie wiem, jak ona to robi. To taka kamizelka z temblakiem. Pani na oddziale mówiła, że dla Ludzi z Alzheimerem nie jest przeszkoda nawet gips, bo potrafią sobie wydrapać go. I dla mojej babci, jak widać nie ma rzeczy niemożliwych
Co do słodzenia, wiem, czym słodzić (tata ma cukrzycę), ale babcia chce placka/tortu/paczka/cukierka (to uwielbiała przez pół życia i nagle nie wolno), reszta jest zatruta. No nie możemy jej sosów dosładzać i zup... Jogurt naturalny dosłodzony bleee, serek homo naturalny bleee, chleb zatruty, obiady "chcą ją otruć", sił nam braknie
No tak, ale zanim wystapią do sądu o alimenty to muszą Babcię gdzieś umieścić. Ale nie ma żadnej gwarancji na to, że będzie to w pobliżu miejsca zamieszkania.novelka pisze:Mama była, to nic to nie dało. Stwierdzili, ze oni mogą sprawę oddać do sądu o alimenty i koniec pieśni. Pani w ogóle nie słuchała tego, co niej mówiono - recytowała jaką formułkę z pamięciWięc raczej guzik to da.
Opłata w ZOL to 70% emerytury, w DPS więcej - może przekroczyć emeryturę Babci stąd to gadanie o sądzie i o alimentach.
Można spróbować rozmawiać z kierownikiem MOPS. Ale czy to coś zmieni?
Krztuszenie się może być skutkiem złej pozycji przy karmieniu.novelka pisze: Co do słodzenia, wiem, czym słodzić (tata ma cukrzycę), ale babcia chce placka/tortu/paczka/cukierka (to uwielbiała przez pół życia i nagle nie wolno), reszta jest zatruta. No nie możemy jej sosów dosładzać i zup... Jogurt naturalny dosłodzony bleee, serek homo naturalny bleee, chleb zatruty, obiady "chcą ją otruć", sił nam braknieNo i to krztuszenie się....
Skoro Babcia nie może żyć bez słodkiego to można Babci dawać po kawałeczku gorzką czekoladę (taką o zawartości pow. 60% kakao). To Babci zbytnio nie zaszkodzi a może ją uspokoić.
Można też spróbować upiec Babci jakieś ciasto ze stewią.
Babcia ma tabletki czy insulinę?
Nie, babcia ma widzę problemy z przełykaniem od dłuzszego czasu, teraz sie nasiliły, je prawie na siedząco i tak bez zmian:(
Co do cukrzycy, to... śmiech na sali. Pytaliśmy cały czas,a dostawaliśmy odpowiedź "niech się Państwo nie martwią", albo "dowiecie sie przy wypisie" i finito. Dosłownie nikt nam nie chciał udzielić informacji. Okazało się, że leczą babcię "dietą". Ten oddział, to jedna wielka parodia
W DPS będzie miała pomiar cukru 3 razy dziennie. I gdy będzie się coś działo, to pojedziemy z babcią do lekarza specjalisty, badz lekarz, ktory jest na miejscu zapisze coś. Dzięki za poradę o stewi i ciescie. Teraz już nic nie bede kombinować, bo na tym oddziale cisasto, to ciasto i pewnie nie beda nas sluchac ale moze do ośrodka zawiozę. Co do MOPSu - tak, na razie bedziemy placić sami, bo nie mamy siły na to wszystko. W tym tygodniu tata odbiera wynik histopatologiczny. Jesli wyjdzie zły, trzeba będzie walczyc MOPS-em (juz się boję) 
Co do cukrzycy, to... śmiech na sali. Pytaliśmy cały czas,a dostawaliśmy odpowiedź "niech się Państwo nie martwią", albo "dowiecie sie przy wypisie" i finito. Dosłownie nikt nam nie chciał udzielić informacji. Okazało się, że leczą babcię "dietą". Ten oddział, to jedna wielka parodia