Co zrobić gdy chory nie chce przyjmować leki

Z doświadczenia opiekunów.
Tomek

Co zrobić gdy chory nie chce przyjmować leki

Post autor: Tomek »

Przypomniał mi się ten problem, który był opisywany na starym forum.
Ja wtedy skorzystałem z porady Rafała i użyłem ptasie mleczko. Jeszcze raz dzięki Rafał :)
Inne sposoby, które stosujemy w domu to mieszanie danej sproszkowanej rzeczy z jogurtem, kisielem, budyniem itp.

Jeszcze coś się Wam przypomina?
rafal

Re: Co zrobić gdy chory nie chce przyjmować leki

Post autor: rafal »

Ptasie mleczko smaczne jest :)
Można sformułować zasadę, że chory przyjmie lek, gdy zostanie podany z czymś słodkim.
Sara

Post autor: Sara »

Z tej zasady , z którą się zgadzam skorzystałam nieraz gdy mama nie chciała wogóle otwierać ust żeby zjeść cokolwiek. Miałam wtedy pod ręką słoiczek z czekoladą do smarowania pieczywa. Odrobina czekolady na łyżeczce powodowała , że dobry początek został zrobiony. Potem można było podawać posiłek.
Tomek

Ta czekolada przypomniała mi jeszcze inną kwestię.
Czasami w momentach pobudzenia/nerwowości z rodziną podawaliśmy np. czekoladę, jakiś cukierek itp. Później na badaniach kontrolnych zobaczyliśmy, że cukier się troszkę podniósł, to wpadliśmy na pomysł, że po co dawać słodycze skoro można owoce. Sprawdzają się do tej pory na przykład winogrona (już bez pestek) czy cząstki pomarańczy.
rafal

Post autor: rafal »

Tomek pisze:cząstki pomarańczy.
A co z kwasowością (pH)? Nie ma wpływu? Jeżeli tabletka jest otoczkowana to ok, a jeżeli nie to bym się zastanowił.
Tomek

O owocach wspomniałem niezależnie od podawania leków.
Podawania leków nigdy z owocami nie łączymy.
Chodzi mi o te momenty kiedy jakiś "smakołyk" może na chwilę zająć/uspokoić chorego.
Sara

Post autor: Sara »

Ja roztarte tabletki rozsmarowywałam na kanapce razem z masłem. Oczywiście do momentu kiedy było możliwe jedzenie kanapek lub kawałków pieczywa. Oczywiście trzeba pilnować czy posiłek jest jedzony. Ja zaczęłam to robić po odnalezieniu skłdu żywności za szafą. Potem mieszałam tabletki do miksowanego jedzenia.
Marysieńka

Post autor: Marysieńka »

Moja mama w erze Exelonu w 2008 roku, jakos tak w dwu ostatnich tygodniach przed szpitalem nie chciała przyjmować lekarstw. Twierdziła, ze sie nimi zatruje, ale pomału za namową dała je sobie włozyc do buzi i łykała. Jak na razie do tej pory nie mam z tym problemów. Ale na przełomie 2006/2007 roku miałam w domu tatę lezącego po udarze, z lewostronnym niedowładem, sztywnym kręgosłupem, a karmiony był papką. Leków nie był w stanie łyknąć, to musiałam je wszystkie rozgniatac. Podawałam mu je łyżeczką z domieszką słodkiego picia, albo sypałam po trochu na łyżeczkę z papką i tym go karmiłam. Zdarzało sie , ze nie zjadał wszystkiego, a tak miałam pewność, że lekarstwa przyjął.
alimade

Post autor: alimade »

moja mama ostatnio nie chce połykać dużych tabletek - chodzi mi o DEPAKINE CHRONO 500 (1x wieczorem) i NEUROTOP RETARD 300 (1/2xwieczorem)
nie wiem, czy można te tabletki rozpuścić w płynie, rozdrobnić i podać z jedzeniem, dodam, że kanapki, zupę i drugie zje bez problemu, jabłka, banany tak samo, jogurty to wiadomo.
alimade

Post autor: alimade »

dodam jeszcze, że jak chyba większość naszych podopiecznych - popołudniu jest najbardziej zmęczona - i to może dlatego tak jest

nie ma chęci robienia niczego - tylko sobie drepta po domu gdzie chce, ogląda (ręcznie) różne rzeczy, które znajdą się na wysokości wzroku, posiedzi i patrzy przed siebie....
ODPOWIEDZ