Przedstaw się ...

Informacje o nas samych, dobrych duszach tego Forum.
Przedstaw się, powiedz nam o sobie w kilku słowach.
wigi

Re: Przedstaw się ...

Post autor: wigi »

Witaj, Ulka.
Choroba Alzheimera przebiega różnie u różnych chorych... Trudno mówić tu o jakichś regułach...
Jeśli masz mozliwość korzystania z grupy wsparcia to jak najbardziej korzystaj. Niestety grupy wsparcia nie są dostępne dla wszystkich opiekunów, bo nie wszędzie działają takie Stowarzyszenia...
szames

Post autor: szames »

Witajcie. Jestem tu nowy, ale w pewnym okresie życia każdy stał się tu nowym. Jestem tu, ponieważ u mojej mamy stwierdzono "małego" Alzheimera. Mały, to chyba na wyrost, bo na przestrzeni półtora tygodnia nastąpiły zmiany takie, że mama prawie nie kontaktuje z otoczeniem, a przebywa w swojej rzeczywistości. To nowość dla mnie, mimo tego, że przez ładnych kilka lat byłem zaangażowany w wolontariat, w ramach którego opiekowałem się starszymi osobami. A teraz "nadejszła wiekopomna chwila", by zająć się swoimi rodzicami. Pozdrawiam wszystkich i myślę, że dzięki Wam będę nabywał mądrości, jak postępować z człowiekiem dotkniętym przez tę dolegliwość.
Awatar użytkownika
malwa

Post autor: malwa »

Witaj wsród nas, Szames. Tak niedawno nasi rodzice opiekowali sie nami, teraz nadszedł czas odwrócenia ról. Wszyscy próbujemy zdać egzamin z bycia córką lub synem. Obyśmy wytrwali do końca i zdali ten trudny egzamin. Życzę siły i wytrwałości. Pozdrawiam serdecznie. Maria :)
Anhedonia

Post autor: Anhedonia »

szames pisze:Witajcie. Jestem tu nowy, ale w pewnym okresie życia każdy stał się tu nowym. Jestem tu, ponieważ u mojej mamy stwierdzono "małego" Alzheimera. Mały, to chyba na wyrost, bo na przestrzeni półtora tygodnia nastąpiły zmiany takie, że mama prawie nie kontaktuje z otoczeniem, a przebywa w swojej rzeczywistości. To nowość dla mnie, mimo tego, że przez ładnych kilka lat byłem zaangażowany w wolontariat, w ramach którego opiekowałem się starszymi osobami. A teraz "nadejszła wiekopomna chwila", by zająć się swoimi rodzicami. Pozdrawiam wszystkich i myślę, że dzięki Wam będę nabywał mądrości, jak postępować z człowiekiem dotkniętym przez tę dolegliwość.
Szybkie zmiany (te półtora tygodnia) sugerują, że dołączyła się jakaś inna sprawa. Może to być odwodnienie, może zmiana jakiegoś leku, może...powodów może być wiele i to nie związanych z przebiegiem ch. Alzheimera ? Warto to szybko skonsultować z lekarzem.
Anhedonia :)
Tomek

Post autor: Tomek »

Sprawdź na ulotkach koniecznie skutki uboczne leków.
Jak już będziesz wiedział co mama przyjmuje, to możesz napisać na forum.
szames

Ok, sprawdzę, choć wydaje mi się, że jest prowadzona dobrze przez tego samego lekarza rodzinnego od lat. Wyrażam taką nadzieję, ponieważ dwa lata temu mama trafiła do szpitala z diagnozą lekkiego niedotlenienia mózgu wskutek zmian miażdżycowych. Jednym słowem, to był lekki udar. Jednak mama się z tego wykaraskała, jak to lekarz prowadzący powiedział, że tylko dlatego, że jest tak dobrze prowadzona farmakologicznie. Uprzedzano nas, że to może wrócić nawet za miesiąc. Wróciło jeszcze dwa razy, lecz nie trwało długo. Dziś, po dwu latach od tamtego pobytu w szpitalu, zdiagnozowano u mamy małego AZ. No i zipa dumna :cry:
Tomek

Post autor: Tomek »

Jeżeli kluczową sprawą u Twojej mamy są problemy naczyniowe, to trzeba sprawdzić czy to nagłe pogorszenie nie jest spowodowane dalszymi zmianami naczyniowymi. Możliwym badaniem jest nie tylko tomografia komputerowa ale angiografia naczyń mózgowych. Poczytaj na ten temat.

Jeśli chodzi o Alzheimera, to musisz ustalić na jakiej podstawie go stwierdzono. Jeżeli tylko na podstawie obserwacji czy psychotestów, to taką diagnozę mogą sobie wsadzić, jak to nazwałeś, w zipę.

Lekarz rodzinny nie jest specjalistą od tego typu chorób.
szames

Tomek pisze:Jeżeli kluczową sprawą u Twojej mamy są problemy naczyniowe, to trzeba sprawdzić czy to nagłe pogorszenie nie jest spowodowane dalszymi zmianami naczyniowymi. Możliwym badaniem jest nie tylko tomografia komputerowa ale angiografia naczyń mózgowych. Poczytaj na ten temat.

Jeśli chodzi o Alzheimera, to musisz ustalić na jakiej podstawie go stwierdzono. Jeżeli tylko na podstawie obserwacji czy psychotestów, to taką diagnozę mogą sobie wsadzić, jak to nazwałeś, w zipę.

Lekarz rodzinny nie jest specjalistą od tego typu chorób.
10 września jadę właśnie z mamą na tomograf. Chorobę zdiagnozował neurolog.
Barbórka

Post autor: Barbórka »

Witajcie! Mam na imię Barbara i od roku opiekuję się 81-letnią teściową ze zdiagnozowanym Alzheimerem na pograniczu stadium lekkiego i umiarkowango.
Czuję się nieco bezradna i przytłoczona.
bogusia

Post autor: bogusia »

Barbórka pisze: Czuję się nieco bezradna i przytłoczona.
Witaj Basiu :) Wszyscy się tak czujemy.Dużo cierpliwości. ;)
ODPOWIEDZ