Opiekuję sie moją mamą ...........sporo zapoznalam sie z tą choroba, ale pewnie wielu rzeczy nie wiem.
Chętnie poczytam co maja do opowiedzenia inni i ........każda wskazówka będzie mi pomocna,
Pomocne rady .w tej chorobie sa najcenniejsze....pomigą przetrwac i nie ........poddac sie. chociaz zwatpienie i brak sily do walki jest ogromne. dlatego ...bede tu zagaldac i uczyc sie i rownież moiwc o swoich spostrzezeniach. pozdrawiam IWONA
witam .mam pytanie od Krzysztofa.....Krzysztof pisze: Do czerwca mam spokój. Moja Mama też nie mogła zażywać innych przepisywanych leków jedynie jako tako funkcjonuje na tych plasterkach 4,6 mocniejsze powodują bardzo duże osłabienie organizmu które prowadziło do pobytów kilkugodzinnych w szpitalu.
Piszesz, że plasterki mocniejsze niż 4.6 mg powodują bardzo duże osłabienie organizmu.........moja mam jest na Exelonie od prawie 2 lat, najpeirw dawke 1,5 mg w kapsulkach przyjela bez uwag ale juz 3, mg .byly potęzne wymioty i dlatego szybko przeszlam a plasterki te 4,6 mg i tak je otryzmywlama przez prawie rok. potem lekarz....neurolog, zmienil dawke na 9,6 mg tez plasterki. i to podaje od wakacji 2011 roku. ale tez od jesieni zauwazylam u mojej mamy .większe oslabienie, brak energi do zycia, duzo śpi i ostatnimi tygodniami,.niechęc do jedzenia o co są awantury w domu. duzo schudla.
w styczniu bylam u lekarza psychiatry, i robbilam caly zetsaw nadań, ktore wg oceny elarza są dobre, ale narazie kazal odstawic lek PAROGEN i obserwowac, czy cos sie zmieni ze spaniem, jedzieniem i drżeniem ręki.
a potem zobaczy i poda jakis inny lek.
od 2 lat wszystkei badanai neurologa nie wskazuja na jakiekolweik zmiany neurologiczne, a wiec jest to jakies male pocieszenia, ale .u moeje mamy jest jakas blokada psychiki i stad moje szukanie pomocy tez u psychiatry.
ale czytając to co pisze Krzysztof...zaczynam zasitanawiac sie, czy tez zmiany i oslabienie u mammy nei jest powodem zwiekszenia dawki w EXelonie plastry.
prosze, jeśli Mozesz Napisz mi swoej zdanie a może Ktoś inny coś mi podpowie, czy powinnam zapytac lekarza o mozlwiosć zmainy na poprzndnia dawkę ?