Grupy wsparcia

Grupa wsparcia, spotkania, kontakty, wspólne plany i myśli.
Centrum.Opieki

Grupy wsparcia

Post autor: Centrum.Opieki »

Tym razem to ja mam do użytkowników pytania. A mianowicie - czy w waszych miastach istnieją grupy wsparcia dla rodzin/opiekunów osób starszych, chorych, niepełnosprawnych. Można powiedzieć, że to forum pełni trochę tego rodzaju funkcje, jednak chodzi mi o spotkania grup w świecie realnym. Jeśli tak to kto w waszych miastach zajmuje się organizacją tego typu spotkań. Pytam, bo uważam, że byłaby to bardzo cenna inicjatywa, której ja jak do tej pory nie dostrzegam.
Profesjonalna opieka domowa
Centrum Opieki "Przy Tobie"
http://www.centrum-opieki.eu
Awatar użytkownika
Joannap

Re: Grupy wsparcia

Post autor: Joannap »

cześć Centrum Opieki
Z czasem i te informacje pokażą się na forum .. :D ha , Daj nam odrobinę czasu - takie info jest bardzo ważne bo przecież pisanie nie zastąpi mówienia (grupy wsparcia)

Grupy Wsparcia - no tego nie można ustalić telefonicznie -trzeba fizycznie być na spotkaniu choć raz .., więc na pewno z czasem Ci z Nas,którzy korzystali, korzystają - Napiszą : gdzie , jak wygląda spotkanie czy np.: prowadzą szkolenia czy jest ktoś taki jak terapeuta ( bo w grupach wsparcia powinien ktoś taki być natomiast gdy chodzi o grupę samopomocy - już nie tym właśnie różnią się grupa wsparcia od samopomocy
Gr. samopomocy - czyli coś takiego jak u mnie : założyciel grup to zwykły śmiertelnik i w ramach zwykłej sąsiedzkiej pomocy prowadzi swoje "stadko" :D
Rzeczy rzadko są takimi, jakimi się wydają, śmietanka udaje krem.
W. S. Gilbert
Za większe dobrodziejstwa większej wymaga się wdzięczności. Kogo Bóg wielkimi darami obsypał, ten Bogu wiele oddać musi
św. Ignacy Loyola
Wiosna

Post autor: Wiosna »

W Radomiu jest Grupa Wsparcia - w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca o 16.00. Miejsce ma się w tym roku zmienić ale do tej pory spotkania odbywały się w biurze Stowarzyszenia Pomocne Dłonie w Radomiu przy ulicy Niedziałkowskiego 2 (w podwórku restauracji Teatralna) - Grupa Wsparcia dla opiekunów osób chorych na Alzheimera a także Parkinsona i inne choroby otępienne.
LUCIA

Post autor: LUCIA »

Witam. Mieszkam w Jastrzębiu Zdroju. Nie ma żadnego stowarzyszenia wspierającego chorych na Alz, i ich opiekunów. Lekarza geriatrę też nie znajdziesz. Przymierzam się do stworzenia jakiejś takiej organizacji, ale nie wiem jak się za to zabrać. POMOŻECIE?
alimade

Post autor: alimade »

Witam. Kilka lat temu brałam udział w takich spotkaniach w Katowicach - prowadziła je Pani Jarczewska - autorka wielu artykułów na temat alzheimera. Spotkania odbywały się co 2 tygodnie, kto chciał i miał czas to przyjeżdżał. Czasami brał udział psycholog. Na tych spotkaniach poznałam panią z mojego miasta, później wiele razy spotykałyśmy się prywatnie. Ta pani postanowiła pomóc innym opiekunom (właśnie straciła męża) - jak i byłym opiekunom. Sama wiele zawdzięczała właśnie takim spotkaniom. Postanowiła zorganizować taką grupę w naszym mieście, ja też w to się zaangażowałam - trzeba było zedrzeć buty, aby uzyskać wszystkie pozwolenia, lokal, poinformować przychodnie, ogłoszenia w lokalnej gazecie, roznieść i rozwiesić informacje o terminie spotkań.
Byłam na kilku spotkaniach, ale nie przychodziło wiele ludzi - i chyba po ok 1,5 roku czy 2 latach przestała istnieć ta grupa. W Katowicach też p. Jarczewska zrezygnowała z prowadzenia grupy - nie wiem czy obecnie jeszcze istnieje.
Szczerze mówiąc - ja po takich spotkaniach byłam w dołku psychicznym. Może dlatego, że byłam na etapie sprowadzania Mamy do siebie, zabrania samochodu (bo mama wsiadała za kierownicę i jechała) i wymyślania najróżniejszych powodów aby sama zgodziła się przyjechać do mnie mieszkać. Nie miałam Jej na co dzień i nie widziałam tej choroby codziennie - więc te spotkania były dla mnie raczej jako przygotowanie do tego, co może mnie spotkać i jak postępować w podobnych sytuacjach.
Katarzyna

Post autor: Katarzyna »

Z tego, co wiem, pani Jarczewska już od dłuższego czasu nie prowadzi grupy wsparcia w Katowicach. Być może pomocne byłoby Śląskie Stowarzyszenie Alzheimerowskie?

Namiary:
SP Centralny Szpital Kliniczny Śląskiej Akademii Medycznej
Katedra Kiliniki Neurologii Wieku Podeszłego
40-752 Katowice, ul. Medyków 14
tel. 0663 343 268, 0695 821 095

Prowadziłam przez parę miesięcy grupę wsparcia w Tarnowie - może będę w stanie coś podpowiedzieć?
Jeśli tak, to proszę o kontakt na priv albo przez stronę (adres w stopce).
Pozdrawiam!
Choroba Alzheimera - pomoc psychologiczna
http://alzheimer-pomoc.pl
ODPOWIEDZ