Jestem zagubiony

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
ghost2255

Jestem zagubiony

Post autor: ghost2255 »

Witam ludzi na forum.

Zarejestrowałem się tutaj, bo nie wiem co mam robić.
Moja mama jest osobą po udarze(2 lata temu), z którego wyszła bez dużego szwanku na zdrowiu. Oczywiście lekkie problemy z pamięcią były, ale bez dramatu, poruszała się o kulach(zawsze miała problemy z chodzeniem) i ogólnie była samodzielna. Mieszka sama, doskonale sobie dawała radę, ja jej tylko robiłem zakupy, wymieniałem przepaloną żarówkę itp..
Niestety, ostatnio, praktycznie z dnia na dzień przestała chodzić-dostała przykurczu nogi i praktycznie nie jest w stanie utrzymać równowagi. Wcześniej też się przewracała, ale teraz po prostu nie może ustać.
Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to, że zaszły ogromne zmiany w psychice. Najgorzej jest z rana. Gubi się, nie wie gdzie jest, chce wracać do domu(mimo, że jest w domu). Dodatkowo pojawiły się omamy i halucynacje. Widzi ludzi w domu, wierzy, że sprzedałem jej mieszkanie albo oddałem jakiejś "dyrekcji" i dlatego ją tu trzymają(myśli o jakimś ośrodku a jest w domu).
Albo płacze cały czas, albo pyta, czy moi rodzice żyją, żeby zaraz po tym prowadzić normalną rozmowę i pamiętać co mówiła wcześniej, czy nawet wczoraj czy kilka dni temu.

Nie chce brać leków("trujesz mnie"), z jedzeniem i piciem jest podobnie.

Na początku się przestraszyłem, że to kolejny udar i wezwałem pogotowie, a potem lekarza rodzinnego. Ale oni zgodnie stwierdzili-to już taki wiek(79 lat) i może się zdarzyć, teraz już tak będzie, albo gorzej, nic się nie da zrobić.

Ja jestem jedynakiem i zostałem z tą sytuacją sam. Mama jest wdową, więc nikt oprócz mnie nie zainteresuje się losem chorej, starszej kobiety.

Jako facet nie czuję się dobrze jako opiekun, szczególnie, że nie jestem "dobry" w pracach domowych i opiece.
Chciałbym, aby mama zamieszkała w ośrodku, ale tutaj pojawia się największy problem: Mama KATEGORYCZNIE odmawia. Nie ma nawet mowy o próbie przekonania jej, że tam jest po prostu lepsza opieka.
Słyszę wtedy "dam sobie radę, nie musisz przychodzić", a przecież ona nie wstaje z łóżka, sama nie zje-trzeba ją karmić, sama nie zmieni sobie pampersa.....

Już nie wiem, co dalej robić. Co prawda dla mnie ta sytuacja jest nowa, ale już wiem, że nie dam sobie rady. Cały czas jestem na środkach uspokajających, tracę na wadze i za chwilę będę potrzebował pomocy psychologicznej.

Czy możecie mi coś poradzić? Jak podejść do tego problemu?

NA MOPS nie mam za bardzo co liczyć, byłem, ale opiekunka będzie pewnie za jakieś dwa tygodnie i nie mam nadziei na więcej, niż 2-3h dziennie.
Będę musiał zatrudnić jeszcze kogoś komercyjnie, ale na 24h opiekę mnie po prostu nie stać.

Na razie pracuję, ale tak dalej nie pociągnę.

Niedługo zamiast jednej, to dwie osoby będą wymagały pomocy.

Przepraszam za taki chaotyczny wpis. Po prostu chciałem się wylać to z siebie, wyrzucić.
wigi

Re: Jestem zagubiony

Post autor: wigi »

Witaj.
Przede wszystkim musisz zachować spokój i ustalić sobie kolejność spraw, które musisz załatwić.
Czy Mama jest pod stałą opieką neurologa?? Jeśli nie jest to koniecznie musisz załatwić wizytę neurologa (najlepiej specjalisty od choroby Alzheimera i chorob otępiennych) najlepiej prywatnie do domu. Będzie szybciej niż na NFZ w przychodni. Mama musi mieć zrobiony TK głowy, albo rezonans magnetyczny głowy, jak też komplet innych badań (również badań krwi). A na to skierowanie może wystawić tylko neurolog. Nie wiadomo co jest powodem nagłej zmiany zachowania Twojej Mamy. Przez internet i bez badań nie da się tego stwierdzić. Lekarz neurolog może zlecić leki, ktore stan Twojej Mamy mogą złagodzić. Nie jest prawdą to, że tak się dzieje z powodu wieku.
W tej chwili Twoja Mama nie powinna mieszkać sama. Czy jest możliwe, abyś Ty się przeprowadził do Mamy, albo zabrał Mamę do siebie? Możesz spróbować porozmawiać z sąsiadkami Mamy, może któraś się zgodzi od czasu do czasu posiedzieć przy Mamie?
Z czego ten przykurcz nogi się wziął? Może Mamie brakuje magnezu?
Skoro Mama w tej chwili jest osobą leżącą to możesz postarać o opiekę pielęgniarki opieki długoterminowej (w ramach NFZ). Wystarczy skierowanie od lekarza POZ, ale to muszą być specjalne druki. One są dostępne na stronach firm, które się taką opieką zajmują.
Tomek

Post autor: Tomek »

ghost2255 pisze:ostatnio, praktycznie z dnia na dzień przestała chodzić-dostała przykurczu nogi i praktycznie nie jest w stanie utrzymać równowagi. Wcześniej też się przewracała, ale teraz po prostu nie może ustać.
Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to, że zaszły ogromne zmiany w psychice. Najgorzej jest z rana. Gubi się, nie wie gdzie jest, chce wracać do domu(mimo, że jest w domu). Dodatkowo pojawiły się omamy i halucynacje.
Cześć, jeżeli zmiany wystąpiły nagle to najczęściej stawia się na zmiany naczyniowo-sercowe (zmiany spowodowane w obrębie układu krążenia - np. związane z naczyniami w mózgu lub z sercem - serce także ma istotny wpływ na mózg) lub skutki uboczne leków.
Poniżej masz rzeczy, które powinny być sprawdzone poza TK mózgu.
Udar mózgu

Wytyczne dotyczące zapobiegania powtórnemu udarowi mózgu po udarze mózgu lub przemijającym napadzie niedokrwienia mózgu (TIA).

1. Modyfikacja czynników ryzyka
a) nadciśnienie tętnicze
Leczenie nadciśnienia tętniczego jest wskazane u pacjentów u których po kilku dniach od wystąpienia objawów udaru utrzymuje się ciśnienie tętnicze większe lub równe 140/90.
Dodatkowo zalecana jest modyfikacja stylu życia prowadząca do obniżenia ciśnienia tętniczego to jest ograniczenie spożycia soli kuchennej, zmniejszenie masy ciała, dieta bogata w owoce, warzywa i produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu, regularna aerobowa aktywność fizyczna oraz ograniczenie spożycia alkoholu.
b) zaburzenia lipidowe
Stosowanie statyn o silnym działaniu hipolipemicznym zaleca się u pacjenta po udarze niedokrwiennym lub TIA bez względu na wynik badania poziomu LDL.
c) brak aktywności fizycznej
Uzasadnione są aerobowe ćwiczenia fizyczne o umiarkowanym lub dużym nasileniu w wymiarze 3-4 razy na tydzień, trwających około 40 minut.
d) żywienia
Uzasadnione jest zmniejszenie ilości spożywanego sodu do mniej niż 2,4 gram/dziennie.
Zaleca się pacjentom stosowanie diety śródziemnomorskiej, która kładzie nacisk na spożywanie warzyw, owoców, pełnych ziaren zbóż, produktów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczów, drób, ryb, roślin strączkowych, oliwy z oliwek, orzechów.
Dieta ta cechuje się ograniczeniem spożycia słodyczy i czerwonego mięsa.
e) bezdech śródsenny
U pacjentów po udarze niedokrwiennym mózgu lub TIA mających bezdech senny można rozważyć leczenie z zastosowaniem ciągłego dodatniego ciśnienia w drogach oddechowych.
f) palenie tytoniu
Zaleca się zaprzestanie palenia tytoniu oraz unikanie narażenia na dym tytoniowy u każdego pacjenta po udarze mózgu.
g) spożycie alkoholu
Zaleca się ograniczenie spożycia alkoholu lub zaprzestanie spożywania u pacjentów po udarze niedokrwiennym mózgu.

2. Interwencje zabiegowe z miażdżycą dużych naczyń
Endarterektomię zaleca się u pacjentów:
- do 6 miesięcy od udaru przy zwężeniu 70-99% tętnicy szyjnej po stronie incydentu niedokrwiennego w badaniu USG-Doppler,
- u pacjentów po udarze lub TIA przy zwężeniu 50-69% tętnicy szyjnej po stronie incydentu niedokrwiennego stwierdzonym w badaniu angiografii lub w badaniu USG potwierdzonym w badaniu angio-MR lub KT,
- u pacjentów z niewielkim lub niepowodującym niepełnosprawności w udarze niedokrwiennym lub TIA zaleca się przeprowadzenie rewaskularyzacji naczynia do 2 tygodni od wystąpienia objawów choroby,
- u pacjentów powyżej 70 roku życia korzyści z endarterektomii są wyższe niż angioplastyki z założeniem stentu.
Angioplastyka z założeniem stentu jest wskazana jako metoda alternatywna dla endartroktomii w przypadku utrudnionych warunków anatomicznych, gdy zwężenie naczynia nastąpiło po napromienianiu lub wystąpił nawrót zwężenia po endarterektomiii. Angioplastykę można rozważyć w przypadku zwężenia tętnicy kręgowej w odcinku zewnątrzczaszkowym.

3. Miażdżyca tętnic wewnątrzczaszkowych
U chorych po udarze lub TIA z dużym zwężeniem tętnicy wewnątrzczaszkowej do 50 do 99% preferowane jest stosowanie kwasu acetylosalicylowego w dawce 325 mg/dobę.
Dołączenie klopidogrelu może być uzasadnione w dawce 75mg/dobę do kwasu acetylosalicylowego przez 90 dni.

4. świeży zawał serca i zakrzep w lewej komorze.
W przebiegu udaru niedokrwiennego lub TIA w przebiegu zawału mięśnia sercowego powikłanego powstaniem przyściennego zakrzepu w lewej komorze lub akinezą/ dyskinezą koniuszka zaleca się stosowanie antagonisty witaminy K prze 3 miesiące z docelową wartością INR w zakresie 2,0-3,0

5. Migotanie przedsionków
W zapobieganiu nawrotowi udaru u pacjentów z napadowym lub utrwalonym migotaniem przedsionków niezwiązanym z wadą zastawkową serca wskazane jest stosowanie antagonisty witaminy K, apiksabanu lub dabigatranu, rywaroksabanu.
U pacjentów leczonych antagonistą witaminy K zaleca się utrzymanie docelowej wartości INR w zakresie 2,0-3,0.
U pacjentów niebędących w stanie przyjmować doustnych antykoagulantów zaleca się monoterapię kwasem acetylosalicylowym, uzasadnione jest dołączenie klopidogreru do kwasu acetylosalicylowego.
U większości chorych uzasadnione jest rozpoczęcie leczenia doustnym antykoagulantem w ciągu 14 dni od początku objawów neurologicznych.
U pacjentów z dużym ryzykiem ukrwotocznienia ogniska zawałowego uzasadnione jest wlączenie leczenia doustnym antykoagulantem powyżej 14 dni od początku objawów neurologicznych.

6. Wada zastawki dwudzielnej (zwężenie, niedomykalność)
U chorych z wadą zastawki dwudzielnej w następstwie choroby reumatycznej po przebytym udarze lub TIA można rozważyć długotrwałe leczenie antagonistą witaminy K.
Zakres terapeutyczny 2,0-3,0 INR)
Jeśli w czasie leczenia wystąpił udar to można rozważyć dołączenie kwasu acetylosalicylowego.
U chorych z wrodzoną wadą zastawki aortalnej lub wadą zastawki dwudzielnej niezwiązaną z z chorobą reumatyczną po udarze mózgu uzasadnione może być stosowanie leku przeciwpłytkowego.
U chorych po udarze lub TIA mających zwapnienie pierścienia włóknistego zastawki dwudzielnej zaleca się stosowanie leku przeciwpłytkowego.
U chorych z mechaniczną protezą zastawki aortalnej lub dwudzielnej po udarze mózgu zaleca się stosowanie antagonisty wit. K ( docelowe INR 2,5- 3,5 ) i dołączenie kwasu acetylosalicylowego w dawce 75- 100 mg/ dobę.
U chorych z biologiczna protezą zastawki aortalnej lub dwudzielnej po udarze preferuje się przewlekłe stosowanie kwasu acetylosalicylowego w dawce 75- 100 mg na dobę, można rozważyć dołączenie antagonisty witaminy K.

7. Rozwarstwienie tętnicy.
U chorych po udarze niedokrwiennym lub TIA, u których stwierdzono rozwarstwienie tętnicy szyjnej w odc. zewnątrzczaszkowym lub tętnicy kręgowej uzasadnione jest stosowanie leczenia przeciwkrzepliwego lub przeciwpłytkowego przez co najmniej 3-6 miesięcy.
Leczenie wewnątrznaczyniowe ( wszczepienie stentu ) mozna rozważyć u pacjentów z nawracającymi epizodami niedokrwienia pomimo leczenia farmakologicznego.

8. Przetrwały otwór owalny.
U chorych po udarze lub TIA w których stwierdzono przetrwały otwór owalny zaleca się leczenie przeciwpłytkowe.
U chorych z przetrwałym otworem owalnym oraz zakrzepicą żył głębokich wskazane jest leczenie przeciwkrzepliwe; można rozważyć zamknięcie przetrwałego otworu owalnego.

9. Zakrzepica zatok żylnych mózgu.
U pacjentów ze świeżą zakrzepicą zatok żylnych uzasadnione jest leczenie przeciwkrzepliwe przez co najmniej 3 miesiące a następnie kontynuowanie leczenia lekiem przeciwpłytkowym.
http://www.synapsa.eu/index.php/atrykul-menu/udar
ghost2255

Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.

Na razie mama jest w prywatnym ośrodku, ale nie wiem jak długo się uda, bo psychicznie z każdym dniem jest gorzej.
Jak wroci do domu, to załatwiam opiekunkę z MOPS i pielęgniarkę na NFZ(dobrze, ze mi podpowiedzieliście bo nawet nie wiedziałem o tej możliwości).

Póki co nie mam możliwości zamieszkania z mamą ani wzięcia jej do siebie.

Czasem nocuję u niej, ale to niewiele daje, bo ona w nocy spi, a ja w ogóle nie odpoczywam.

Na razie najpilniejsze, to wizyta neurologa i ew. psychiatry, potem badania.
wigi

Pielęgniarka opieki długoterminowej w ramach NFZ przysługuje, jeśli chory ma co najwyżej 40 pkt w skali Barthel. Twoja Mama, skoro jest aktualnie osobą leżącą napewno ma mniej. Załatwiaj formalności jak najszybciej, bo na miejsce czasami się czeka długo. No i trzeba obdzwaniać wszystkie firmy, które się taką opieką zajmują, listę ma odpowiedni oddział NFZ.
Postaraj się też załatwić jak najszybciej pełnomoctnictwo notarialne od Mamy dla siebie, byś mógł bez problemu w imieniu Mamy załawiać wszelkie niezbędne sprawy. Notariusz przyjedzie do domu.
Pamiętaj tylko, że jeśli byś kiedyś chciał/musiał oddać Mamę do Domu Opieki to wtedy trzeba załatwić ubezwłasnowolnienie Mamy. Ale do tego musisz mieć diagnozę lekarską neurologa lub psychiatry no i procedura sądowa trochę trwa.
Wcześniej, jak już będziesz miał diagnozę lekarza neurologa czy psychiatry (po zrobionych badaniach) to wystąp do odpowiedniej komisji o przyznanie stopnia niepełnosprawności Mamie.
ghost2255

NA razie mama trafiła do ośrodka prywatnego, gdzie jest opieka pielęgniarek, lekarza i przede wszystkim rehabilitacja.
Stan psychiczny poprawia się dość znacznie. Już normalnie rozmawia, rozmowa jest logiczna. Oczywiście są chwile zagubienia, ale coraz rzadsze.
Niestety chodzenie nie wróciło, za to powróciła sprawność rąk.

Mama wierzy, że to był drugi udar, stąd takie zachowanie i ubytki pamięci. daje sobie sprawę, przynajmniej częściowo, że zachowywała się dziwnie, choć nie wszystko pamięta.

Cieszę się, że jest lepiej, bo strasznie się przestraszyłem na początku tych dziwnych zachowań.

Zobaczymy, co powie lekarz neurolog, bo internista nie widział nic dziwnego.
wigi

ghost2255 pisze: Mama wierzy, że to był drugi udar,
Tego wykluczyć nie można. Bez badań nic nie można powiedzieć.
Internista nie jest omnibusem. A poza tym część lekarzy diagnozuje chorych po najmniejszej linii oporu, niestety...
Tomek

Post autor: Tomek »

Nie bagatelizuj tylko tego i sprawdźcie zarówno mózg jak i serce. Koniecznie poszukaj specjalisty w tym zakresie. Możesz także nie poprzestawać na jednej opinii.
Kumpel (wiek < 50 lat) przykładowo miał przetrwały otwór owalny. Zdarzyły mu się wszystkie objawy jak przy normalnym udarze a przyczyna leżała w sercu.
ODPOWIEDZ