chyba coś ze mą nie tak

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
z-gaga

chyba coś ze mą nie tak

Post autor: z-gaga »

Witam, moja 71-letnia teściowa choruje na AZ. na codzień zajmuje się nią teść, 74-letni pan. Ja jestem z doskoku, w soboty albo podczas wyjazdów teścia, pracuję od rana do wieczora, wracam zmęczona i nie mam siły lecieć na drugi koniec miasta, aby zająć się teściową. Oprócz mnie są jeszcze dwie synowe, zawsze z wykrętami. A ja jestem już chyba nienormalna: po wykąpaniu mojej teściowej czuję na sobie jej zapach, nie pomaga szorowanie, krem i balsam. Ja zwyczajnie czuję ten zapach, wszędzie mi on towarzyszy; nie mogę spać, nie mogę jeść. Koszmar.Teściowa nawet nie pamięta mojego imienia, ale ciągle chce być blisko mnie, tylko mnie słucha. Chodzi za mną krok w krok, nie mogę nawet położyc się na chwilę, bo zaraz mnie trąca mowiąc, że chce do domu (a jest u siebie). Najtrudniej jest mi ją wyciągnąć z wanny po kąpieli: fizycznie nie daję rady, a ona nie rozumie co do niej mówię. Mój mąż nawet jej nie dotknie, bo to kobieta. Zasugerowałam wynajęcie pani na 2 godz. dziennie, aby wykąpała teściową, przebrała w czyste rzeczy, chwilę pospacerowała. Niestety, panowie nie zgadzają się na takie rozwiązanie, bo to przecież kosztuje. Wiem, że jestem wstrętna, a może tylko nienormalna?
alimade

Re: chyba coś ze mą nie tak

Post autor: alimade »

Niestety, panowie nie zgadzają się na takie rozwiązanie, bo to przecież kosztuje

no to niech wszyscy zrzucą się po "kilka" zł

ale przecież przysługuje pielęgniarka środowiskowa - musisz to uzgodnić z przychodnią, do której należy teściowa, możesz także mieć z MOPS-u pielęgniarkę, tutaj nie bardzo się orientuję co one mogą robić w ramach swojej pracy - ale można za nieduże pieniądze dopłacić
poza tym - jesteś normalna - tylko za dużo obowiązków na jedną osobę.
wigi

Post autor: wigi »

z-gaga pisze: Najtrudniej jest mi ją wyciągnąć z wanny po kąpieli: fizycznie nie daję rady, a ona nie rozumie co do niej mówię.
Są takie specjalne siedziska do wanny. Można wtedy kąpać starszą osobę na siedząco. Tak zresztą łatwiej jej potem z wanny wyjść.
malwina

Post autor: malwina »

Potwierdzam. można je zamówić przez internet albo w specjalnym sklepie.
wigi

Post autor: wigi »

Bywają też w promocji np. w Netto...
ODPOWIEDZ