Otępienie /Alzheimer

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
joannal

Re: Otępienie /Alzheimer

Post autor: joannal »

Po takiej karczemnej awanturze ja po prostu spakowałam mamę i zabrałam ja do siebie. Moja siostra jeszcze kilka razy dopadała mamę w domu, kiedy przyjeżdżałyśmy podlać kwiatki i ze dwa razy przez telefon. Po tych obrzydliwych incydentach przestała się interesować mamą i ten stan trwa już ponad 2,5 roku.
Porady lekarza dotyczące spraw formalnych są bezdyskusyjne i ktoś to musi trzymać w garści. Spróbuj może krok po kroku realizować kolejne etapy nie wyłączając w upoważnieniach i dostępie do informacji swojej siostry.
Mam znajomych, którzy upartej mamie przechwycili dowód osobisty i wszystkie dokumenty z peselem(częściowa ochrona przed podpisaniem kredytu).
Moja mama podpisała usługę na zmianę dostawcy en.elektr. oraz usługę telekomunikacyjną zanim zorientowaliśmy się,że może to wynikać z problemów chorobowych.
Znam też przypadek dyscyplinujący rodzeństwo, kiedy do takich "niedowiarków" zadzwoniła pani z opieki społecznej po "anonimowym" powiadomieniu. Otworzyły się nagle oczy na problem ponieważ wkroczył czynnik zewnętrzny.
wigi

Post autor: wigi »

magda0 pisze:Wynik konsultacji otępienie w chorobie Alzheimera umiarkowane, testy poszły mamie całkiem dobrze, jak na różnego rodzaju prezentowane zachowania, dostała Biomentin i Cogiton, do wprowadzania powoli.
Czy było robione badanie TK głowy albo rezonans magnetyczny głowy?
Bo bez tego badania tego typu diagnozy postawić nie można.
magda0 pisze: że to jej dom,
Jej tzn. czyj? Siostry czy Mamy?
magda0 pisze: Boję się, że wyrzuci mamie ten Biomentin, nie wiem co robić , przerasta mnie ta sytuacja. Sorry, że się tak rozpisałam , wolałabym tu opisać problemy jakie ma mama i co robić w konkretnych sytuacjach, a nie jak obchodzić problemy, które są dookoła.
Nie przepraszaj, dobrze, że się rozpisujesz. To nie jest pierwszy przypadek, że rodzina w przypadku takiej choroby kogoś bliskiego bagatelizuje sprawę.
Czy siostra ma męża? Spróbuj zorganizować naradę rodzinną. Bez Mamy. Dobrze byłoby, żeby było tam więcej osób, Wasi mężowie, dorosłe dzieci. Nie zważaj na krzyki siostry tylko postaraj się spokojnie (w miarę) przedstawić sytuację. Jeśli to nic (niewiele) da to zagroź, że wystąpisz do sądu o ubezwłasnowolnienie Mamy. Oczywiście, jeśli groźba też nic nie da to będziesz musiała to rzeczywiście zrobić.
Mama nie może zostać bez opieki i leczenia.
Aha, jeszcze jedno, może siostra ma jakieś konkretne (finansowe?) powody, by tak się zachowywać?
magda0

Post autor: magda0 »

Mama już podpisała nową umowę na energię, myślałam o wsparciu opieki społecznej ale to ostatecznosc.
magda0

wigi pisze:
magda0 pisze:Wynik konsultacji otępienie w chorobie Alzheimera umiarkowane, testy poszły mamie całkiem dobrze, jak na różnego rodzaju prezentowane zachowania, dostała Biomentin i Cogiton, do wprowadzania powoli.
Czy było robione badanie TK głowy albo rezonans magnetyczny głowy?
Bo bez tego badania tego typu diagnozy postawić nie można.
magda0 pisze: że to jej dom,
Jej tzn. czyj? Siostry czy Mamy?
magda0 pisze: Boję się, że wyrzuci mamie ten Biomentin, nie wiem co robić , przerasta mnie ta sytuacja. Sorry, że się tak rozpisałam , wolałabym tu opisać problemy jakie ma mama i co robić w konkretnych sytuacjach, a nie jak obchodzić problemy, które są dookoła.
Nie przepraszaj, dobrze, że się rozpisujesz. To nie jest pierwszy przypadek, że rodzina w przypadku takiej choroby kogoś bliskiego bagatelizuje sprawę.
Czy siostra ma męża? Spróbuj zorganizować naradę rodzinną. Bez Mamy. Dobrze byłoby, żeby było tam więcej osób, Wasi mężowie, dorosłe dzieci. Nie zważaj na krzyki siostry tylko postaraj się spokojnie (w miarę) przedstawić sytuację. Jeśli to nic (niewiele) da to zagroź, że wystąpisz do sądu o ubezwłasnowolnienie Mamy. Oczywiście, jeśli groźba też nic nie da to będziesz musiała to rzeczywiście zrobić.
Mama nie może zostać bez opieki i leczenia.
Aha, jeszcze jedno, może siostra ma jakieś konkretne (finansowe?) powody, by tak się zachowywać?
Wigi ta diagnoza była bez badań. Jak się mama będzie mogła bardziej ruszać to zrobię. Rok temu miała robione tj nic nie wyszło.
Zdaje mi się że finansowych interesów tu nie ma ale któż to może wiedzieć jakie kto ma powody.
Siostra jest osobą samotną narady nie da się zrob8c lecą grozby przekleństwa itp.
Boję się że za chwilę wymyśli coś ze ja nie będę m9gla się kontaktować z mamą. A mama jak się zdaje jest uzależniona od niej jej opinii.
A dom chodziło siostry..
Dom jest mamy.
wigi

Post autor: wigi »

magda0 pisze:Wigi ta diagnoza była bez badań. Jak się mama będzie mogła bardziej ruszać to zrobię. Rok temu miała robione tj nic nie wyszło.
A badania krwi? Ale takie pogłębione z poziomami witamin z grupy B? Pielęgniarka na zlecenie lekarza może pobrać krew do badań w domu.
Same testy to za mało, by postawić taką diagnozę.
magda0 pisze: Siostra jest osobą samotną narady nie da się zrob8c lecą grozby przekleństwa itp.
Czy jest jakaś osoba, która ma (może mieć) wpływ na siostrę? No, nie wiem, jakaś jej przyjaciółka, jej lekarz, sąsiadka, znajoma z pracy? A lekarz POZ, który leczy Mamę?
Może spróbuj załatwić to jakąś okrężną drogą? Na opiekę społeczną nie liczyłabym zbytnio...

Mieszkasz w Warszawie. Nie możesz do Mamy ściągnąć neurologa z Warszawy?
magda0

Masz rację Wigi badanie mini mental test zegara plus wywiad nie daje pewności/ nie potwierdza że to akurat otepienie o tego typu podłożu. Wiem, że lekarzom nie ufam i skonsultuje to u kolejnego czy jeszcze kolejnego lekarza. Na teraz w mojej ocenie dobrze, że (mam nadzieję) jest lek do wprowadzenia może coś da choć jakiś spektakularnych efektów nie oczekuje.
Od Warszawy Wieś w której mieszka mama jest 230 km. Nie pojedzie neurolog, pytałam mojego, chodzę z migrenami, inny też nie. Słyszę od mamy ze z nogą jest lepiej więc pewnie da się za jakiś czas umówić wizytę w gabinecie.
Mama miała ostatnio robione badania krwi sprawdzę czy było B.
To nie jest początek agresywnych zachowań mojej siostry...stad jesteśmy daleko, wolałam się od niej odizolowac i nie słuchać krzykow i awantur, których świadkami były moje dzieci. Potem jak mieliśmy jechać do babci pytał czy ciotka Renia będzie.
Dziękuję za wszystkie rady i wsparcie.
Ostatnio zmieniony niedziela 21 maja 2017, 07:46 przez magda0, łącznie zmieniany 1 raz.
magda0

Dla mnie jest oczywiste czy diagnoza zostanie potwierdzona czy postawiona innna mama potrzebuje stałej opieki.
magda0

Sprawdziłam na tych badaniach, które były ostatnio robione nie ma poziomu Wit.B. Mama ma B.ubogą dietę ponieważ ma reflux żółciowy i wszystko co je/jadla powoduje mdłości i ból żołądka.
Aktualnie lekarz przepisał movalis w zastrzykach (w zwiazku z bolem nogi a brakiem zlamania) i miligamma (na wzmocnienie )czyli właśnie Wit B też domiesniowo. Więc pewnie coś na rzeczy z tymi witaminami jest. Sadze ze były przepisane na oko bo mama jest wychudzona to pewnie nie zaszkodzi.
Jakie badania krwi mama powinna mieć zrobione przy otepieniu, szukałam na forum ale nie znalazłam takiego działu.
magda0

Moja siostra zabrała mamie lek na Alzheimera Nemetedine i kazała opiekunce zostawić inne leki, które bierze żeby mama sama sobie brała.
Tomek

Post autor: Tomek »

magda0 pisze:Jakie badania krwi mama powinna mieć zrobione przy otepieniu, szukałam na forum ale nie znalazłam takiego działu.
Tutaj: http://alzheimer-opiekuni.pl/forum/view ... ?f=12&t=80

* witamina B12 - w celu wykluczenia niedoboru
* FT3 i FT4 - czynność tarczycy
* TSH - czynność tarczycy
* CBC - czyli zwykła morfologia krwi - wykluczenie niedokrwistości i infekcji (przy czym ze względu na barierę krew-mózg i tak nie wszystkie rzeczy wykryjemy we krwi)
* Elektrolity - Na+,K+,Cl-
* Równowaga kwasowo-zasadowa (gazometria) - pH razem z obiegiem tlenu i dwutlenku węgla w organizmie - pH, PCO2, HCO3-, BE, PO2, O2 SAT.

Ale są tam jeszcze inne badania. Przyczyn może być więcej - miażdżyca i inne. Przeczytaj Magda ten temat.
ODPOWIEDZ