Otępienie /Alzheimer

Tu dzielimy się naszymi historiami związanymi z chorobą Alzheimera lub innymi demencjami.
wigi

Re: Otępienie /Alzheimer

Post autor: wigi »

magda0 pisze:Pisałam już o tym ze moja siostra steruje mama i jej leczeniem teraz wymyśliła że po dwóch tygodniach stosowania 1 tabl. Nemdatine zwiększy mamie dawkę do 1.5, ale ni etak jak zlecił lekarz jednorazowo rano, ale 1tabl. rano i 0,5 wieczorem ...
Skoro lekarz zalecił zwiększenie dawki memantyny to podzielenie tej dawki na 2 x w ciągu doby nie ma znaczenia.
magda0

Post autor: magda0 »

Dzięki wigi.trochę mnie pocieszylas choć wieczorem miał być cogiton którego ciągle nie ma.
wigi

A lekarz zalecił cogiton? W jakiej dawce?
magda0

10 mg. Wprowadzanyvstopniowo od 5 mg.przez miesiąc potem zwiększyć. Wiesz wigi odpuszczam nie widze rozwiązania. Próbowałam różnych dróg. Jedyne co mi pozostaje to spędzić jeszcze troche czasu z mamą.
magda0

Dziś mój syn ma urodziny. Zadzwoniłam do mamy żeby mogła mu złożyć życzenia, od kilku lat już zapomniała ale myśleliśmy ze to starość :(
magda0

Mama jest w szpitalu na badaniach zabrała ją tam w końcu moja siostra. Nie wiem na jakim oddziale jakie badania itd. Mama nie dzwoni siostra też nie. Może jak sama załatwiła mamie te badania to wyniki i diagnozę zaakceptuje.
magda0

Mama już po pobycie na oddziale neurologii, w wypisie znalazłam takie oto informacje
W kontrastowym badaniu TK głowy tkanki mózgowia z uogólnionymi zanikami korowo-podkorowymi. W istocie białej okołokomorowo i podkorowo w płatach czołowych i ciemieniowych liczne zmiany niedokrwienno-demielinizacyjne o charakterze naczyniopochodnym. Badanie nie wykazuje ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego. Układ komorowy szerokości adekwatnej do wieku, symetryczny, bez przemieszczeń. Rezerwa płynowa przymózgowia nieco zanikowo poszerzona. Kości czaszki nie wykazują zmian.
w badaniu psychologicznym
1. Obniżenie funkcjonowania poznawczego o obrazie zespołu otępiennego z zaburzeniami pamięci krótkotrwałej, operacyjnej, praksji konstrukcyjnej. Pacjentka niechętnie współpracuje.
2. Dysfunkcje w sferze emocjonalnej o obrazie zaburzeń snu.

Czy możecie mnie oświecić tak prostym językiem czy uogólnione zmiany tzn. dużo i co oznaczają te zmiany naczyniopochodne?
wigi

Wygląda na to, że to jest otępienie o typie mieszanym, czyli o charakterze choroby Alzheimera i naczyniopochodnym.
Jakie leki dostała Mama?
magda0

Ma podtrzymaną memantyne, cogitonu nie ma w wypisie. To co dostała nowe to polvertic na niedosłuch.
Leki na nadciśnienie adipine nebilet, omeoprazol na żołądek, salmex i doraźnie ventolin astma. Bierze Lorafen na sen.
Wigi czy z opisu badań to są duże zmiany?
wigi

magda0 pisze:Ma podtrzymaną memantyne, cogitonu nie ma w wypisie.
Skoro pisałaś wcześniej, że siostra Mamie cogitonu nie dawała, więc to podtrzymali.
magda0 pisze:Wigi czy z opisu badań to są duże zmiany?
Skoro takie zmiany są już w opisie, to należy uznać, że duże. Z tym, że tu nie ma takiego przełożenia: duże zmiany - mocne objawy otępienne.
Może tak być , że w opisie TK głowy/rezonansu magnetycznego chory ma stosunkowo niewielkie zmiany tego typu, a objawy otępienne są bardzo znaczne. I odwrotnie zmiany w mózgu bardzo duże a objawy otępienne niewielkie.
ODPOWIEDZ